Autentificare


Conectare cu Facebook
cont nou?
parola uitata?

Youth redefine culture - Proiect pilot de Responsabilitate Sociala

Scris de: REPER21


Proiectul, pe scurt


Proiectul "You(th) redefine culture" si-a propus sa ofere oportunitati de dezvoltare alternative educatiei formale, atat prin tematica abordata cat si din perspectiva metodelor non-formale folosite, si sa promoveze educatia non-formala la nivelul cadrelor didactice in cele doua scoli.


Ce isi propune proiectul?


Scopul, rezultatele si principalele activitati ale proiectului.

Obiectivul principal al acestui proiect a fost crearea contextului de invatare non-formala pentru voluntarii SEV care s-au dezvoltat personal prin dobandirea si imbunatatirea de competente generale precum : comunicare eficienta si cu respect fata de ceilelti, leadership. gestionarea dinamicii grupuriilor de copii, managementul timpului, managementul resurselor materiale, competente de gandire critica, gestionarea procesului de invatare interculturala pentru copiii beneficiari, animatie socio-culturala, competente de a face fata constructiv situatiilor conflictuale, competenta de lucru cu succes in echipe, competente de a invata singur, etc.

Un alt obiectiv important al acestui proiect a fost cresterea nivelului de constientizare pozitiva asupra altor culturi atat la nivelul grupului voluntarilor, cat si la nivelul intregii comunitati incluzand copiii, parintii acestora, cadrele didactice, etc.

Scopul proiectului a fost implementarea de catre voluntarii SEV a unui program de educatie interculturala si educatie ecologica pentru un numar de peste 400 de copii din doua scoli clujene (300 la Scoala Ioan Bob si 100 la Scoala Waldorf) cu impact socio-educativ asupra acestora.

Activitatile desfasurate au fost axate pe trei domenii principale, educatie multiculturala, educatie ecologica si arta. De asemenea voluntarele s-au implicat in planificarea, organizarea si implementarea a doua evenimente publice in cadrul Saptamanii Nationale a voluntariatului.

Pe perioada celor 9 luni de zile, in cadrul proiectului au fost inregistrate urmatoarele rezultate: 

 • 4 voluntari internationali si 24 de voluntari locali implicati in activitatile proiectului.
 • 1890 de ore de voluntariat realizate de voluntarii internationali si cei locali.
 • 494 de elevi cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani implicate in activitati regulate bazate pe metode de educatie nonformala.
 • 19 lectii de educatie multiculturala, 36 de lectii de educatie ecologica si 52 de ateliere creative dezvoltate pe perioada stagiului.
 • 2 institutii publice beneficiare (Scoala generala Ioan Bob si Liceul Waldorf).
 • 18 cadre didactice implicate direct in activitatea cu voluntarii.
 • 834 de parinti informatii cu privire la activitatile in care sunt implicatii copiii.
 • 2 proiecte individuale: 

 

 1. Clubul calatorilor – activitate desfasurata saptamanal in cadrul programului de afterschool a Liceului Waldorf.
 2. Eveniment de Craciun pentru copiii implicati in activitatile Asociatiei Familia Regasita.

 

 • 2 evenimente publice organizate in cadrul celei de-a 12-a editie a Saptamanii Natioanle a Voluntariatului la Cluj:

 

 1. Give and gain day – zi dedicata voluntariatului corporatist - alaturi de voluntari din cadrul companiei MDM Group, a fost pregatita o masa pentru beneficiarii Centrului pentru persoane fara adapost din cadrul Asociatiei Prison Fellowship.
 2. More colours - actiunea concreta de voluntariat in beneficiul a doua sectii de pediatrie a Spitalului de Urgenta pentru Copii din Cluj-Napoca : imbunatatirea mediului in care sunt spitalizati copiii prin zugravirea si pictarea a 5 saloane din cadrul celor 2 sectii)

 • informarea a peste 2500 de persoane asupra proiectului You(th) redefine culture, dar si a oportunitatilor oferite de educatia nonformala si de Serviciul European de Voluntariat prin Programul Tineret in Actiune.

 

 

 

 


Cui ii este adresat?


Grupul tinta al proiectului.

Grupul tinta al acestui proiect este compus din: 400 elevi si 70 de cadre didactice a doua scoli din Cluj-Napoca: Scoala Ioan Bob si Scoala Waldorf.


Cine sunt initiatorii?


Coordonatorul, partenerii si echipa de proiect.

Initiatorul acestui proiect este Centrul de voluntariat Cluj -Napoca. Partenerii nationali ai acestui proiect sunt cele doua scoli beneficiare: Scoala Waldorf si Scoala Generala Ioan Bob.

Partenerii transnationali sunt : Bunkr(Cehia), Zemgale Ngo Centre( Letonia), AUS-ICYE-Iceland(Islanda), Kolner Freiwill Agentur (Germania).


Cum este integrata Responsabilitatea Sociala in proiect?


Principalele prioritati sociale, de mediu, economice si de guvernanta.

In domeniul social, echipa „You(th) redefine culture” are o experienta bogata, recunoscuta la nivel national prin castigarea titlului de „ Centrul de Voluntariat al Anului” la 3 editii consecutive ale „Galei Nationale a Voluntarilor. Astfel ca „pentru CVCN, indicatorii sociali au fost cei mai usor de atins deoarece acestia se pliaza pe misiunea organizatiei nostre. Astfel printre actiunile cheie ce le-am desfasurat se numara: utilizarea instrumnetelor utile in managementul voluntarilor (contracte de voluntariaat, fise de post, fise de activitate, formulare de evaluare, fise de supervizare, fise de raportare etc), organizarea unui atelier despre drepturile omului, activitati de recunoastere a meritelor voluntarilor prin diverse metode (diplome, evenimnete special organizate), oferire de sprijin voluntarilor pentru a-si pune ideile in practica prin diverse  proiecte personale, oferirea posibilitatii voluntarilor de a participa la trainguri si wokshopuri“ (Anca Mihesan, coordonatorul de Responsabilitate Sociala al CVCN).

In domeniul mediu, “ne-am concentrat cel mai mult pe partea de reciclare si am reusit sa reciclam de la birou si de la apartamentul voluntarilor 4 kg de peturi, 0.4 kg de aluminiu, 24 kg de hartie si 2 kg de carton”, ne impartaseste Anca. Pentru a sensibiliza voluntarii si beneficiarii in ceea ce priveste consumul responsabil de resurse, echipa CVCN a organizat impreuna cu Societatea pentru Consum Responsabil un seminar pe aceasta tema in data de 18 martie 2013.

In domeniul economic, „Am fost atenti la evaluarea materialelor necesare pentru fiecare eveniment si am incercat sa organizam cat mai multe evenimente cu costuri reduse.. Am reusit in plus sa realizam un atelier de confectionare cercei din materiale reciclabile,  iar produsele realizate au fost vandute in diverse targuri, incasarile intorcandu-se in sprijinul activitatilor noastre curente” (Anca Mihesan). S-au utilizat de asemenea metode alternative de schimburi, in special privind transferul de cunostinte catre alte asociatii. Pentru sustinerea economiei locale, echipa de proiect a pus la dispozitia voluntarilor o lista cu produse locale si i-a incurajat sa participe la targuri traditionale.

 

In domeniul guvernantei, echipa de proiect a vizat o colaborare stransa cu toti partenerii, in special cu cele doua institutii scolare (Scoala generala Ioan Bob si Liceul Waldorf, Cluj Napoca) in cadrul carora au fost realizate atelierele de catre voluntarii internationali. Planul de Responsabilitate Sociala s-a aplicat in intreaga activitate a asociatiei si nu doar in proiectul pilot.  Echipa CVCN a avut o contributie importanta in diseminarea metodei societale in comunitatea ONG-ista clujeana, organizand alaturi de Reper21 pe data de 12 Aprilie 2013 dezbaterea „Societal se prezinta la Cluj”. Prin prisma evenimentelor Societal, CVCN a dezvoltat noi parteneriate cu membrii retelei, in special cu asociatia Societatea pentru Consum Responsabil. 

Masurile de responsabilitate sociala adoptate in \"Youth redefine culture\" sunt detaliate in raportul final de responsabilitate sociala.

Sursa: Informatiile prezentate in acest articol sunt preluate ad litteram din fisa de aplicare/raportul de responsabilitate sociala ale asociatiei Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca.


Documente conexe:






Termeni si Conditii    Contact

Reper 21


Un proiect al Asociatiei REPER21 © 2010

License

Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a
Creative Commons Attribution 4.0 International license.

Gazduit de HostX.ro