Autentificare


Conectare cu Facebook
cont nou?
parola uitata?

Traditional Lifestyle as a model for Sustainable Development- proiect pilot de Responsabilitate Sociala

Scris de: REPER21


Proiectul, pe scurt


Traditional Lifestyle as a model for Sustainable Development este un proiect menit sa aduca in actualitate stilul de viata traditional si sa aduca in atentia tinerei generatii modul in care locuitorii din mediul rural isi gestioneaza resursele naturale, stabilind astfel un dialog intre generatii.


Ce isi propune proiectul?


Scopul, rezultatele si principalele activitati ale proiectului.

Proiectul si-a propus înregistrarea cunoştinţelor practice tradiţionale în ceea ce priveşte gestionarea resurselor naturale (aer, apă, hrană, energie).  Compararea acestor cunoştinţe între ţările participante, cu scopul de a descoperi asemănări. Diseminarea cunoţtinţelor în special în rândul tinerilor. Stabilirea unui dialog între generaţii. Adoptarea practicilor eco împrumutate din trecut, în viaţa de zi cu zi . Invăţarea şi împărtăşirea obiceiurilor şi credinţelor, tradiţiilor şi expresiilor uzuale (bucătărie, cântece, dansuri, etc).  

 Acest parteneriat şi-a propus să exploreze şi să înregistreze mijloacele tradiţionale de gestionare a resurselor naturale, prin practicile persoanelor în vârstă, precum şi prin obiceiuri, credinţe şi tradiţii. De asemenea, în timpul derulării acestui proiect aceste cunoştinţe au fost diseminate în rândul tinerilor, realizându-se o legătură cu tânăra generaţie, acţionând ca un model de gestionare a resurselor în viitor, care vizează dezvoltarea durabilă a societăţilor. Au fost realizate înregistrări scrise, video şi audio a valorilor generaţiilor anterioare, existând o cercetare comparativă a culturilor naţiunilor europene cu referire la această problemă, cu scopul de a găsi un numitor comun, pentru a reconstrui tendinţele viitoare într-un mod mult mai ecologic.

Activitatiile principale a proiectului au fost :

- selectarea informaţiilor referitoare la practicile tradiţionale în ceea ce priveşte resursele naturale (înregistrări, cântece, reţete tradiţionale, fotografii, video);

- realizarea de prezentări a activităţilor din timpul reuniunilor de proiect;

- organizarea de ateliere  în timpul reuniunilor de proiect (reţete tradiţionale, confecţionarea de obiecte de artizanat, spectacol de muzică şi dans şi teatru de păpuşi), precum şi diseminarea rezultatelor pe plan local, prin organizarea de seminarii cu membrii asociaţiei şi prezentarea rezultatelor în comunitate;

 

- postarea tuturor rezultatelor pe site-ul proiectului: www.traditional-europe.eu;

- realizarea produselor finale (DVD, o carte cu tradiţii din fiecare ţară parteneră  - în format letric şi electronic), conform sarcinilor stabilite în formularul de aplicaţie;

- realizarea de chestionare de evaluare şi monitorizare a activităţilor proiectului;

- activităţi de diseminare a rezultatelor proiectului (discuţii pe forum, emisiuni TV, articole de ziar, prezentări powerpoint).


Cui ii este adresat?


Grupul tinta al proiectului.

Proiectul s-a desfasurat in satul Calugareni si a fost adresat atat locuitorilor din mediul rural cat si generatiei tinere.


Cine sunt initiatorii?


Coordonatorul, partenerii si echipa de proiect.

Proiectul a fost initiat de catre Asociatia Culturala pentru Copii si Tineret MILLENIUM ART, in parteneriat cu Pontiac-Educational Association of Pontiacs of  Prasinada– Grecia, Manavgat Halk Egitimi Merkezi – Turcia, Forgatós Non-profit Association –Ungaria, Euroinform – Bulgaria, Es Associacao - Energia Sustentavel – Portugalia, Aleksandras Stulginskis University – Lituania.

 


Cum este integrata Responsabilitatea Sociala in proiect?


Principalele prioritati sociale, de mediu, economice si de guvernanta.

Raportul de responsabilitate sociala al asociatiei MILLENIUM ART descrie detaliat actiunile intreprinse de echipa pentru responsabilizarea activitatilor desfasurate intre septembrie 2012 – iulie 2013.

In domeniul social, proiectul s-a remarcat prin constanta si eficienta echipei (membrii asociatiei si voluntari). Printre instrumentele folosite pentru motivarea acesteia amintim contractele de voluntariat, valorificarea contributiilor fiecarui membru din echipa, sesiuni de formare pe temele vizate de proiect (de exemplu, cusaturi traditionale) ...

In domeniul mediului, echipa proiectului a intreprins actiuni in trei directii principale. In primul rand, s-a incercat reducerea emisiilor de gaze datorate transportului prin utilizarea transportului public si al schemelor de car sharing. In al doilea rand, in masura in care a fost posibil, produsele necesare in proiect au fost achizitionate la vrac si de la nivel local. Nu in ultimul rand, principiile de economisire si utilizare rationala a resurselor naturale au fost aplicate in activitatile locale si promovate prin materiale media precum filmul ’’The using of water in the country side’’, realizat prin proiect.

In ceea ce priveste aspectele economice ale proiectului, un rol central in activitatile din Romania a fost ocupat de valorificarea potentialului local al zonei Vlasca, prin identificarea, testarea si promovarea la nivel european a unor know how-uri specifice in domeniul culinar si al tesaturilor. Echipa proiectului a incurajat folosirea de mijloace alternative de schimb si a realizat un barter de produse cu Asociatia EcoRuralis (Cluj), obtinand diferite sortimente de seminte traditionale in schimbul traducerii in limba engleza a Catalogului cu Seminte Traditionale.

In sfera bunei guvernante, membrii echipei au acordat o atentie deosebita identificarii si implicarii stakeholderilor proiectului (Scoala Gimnaziala Nr.7, Asociatia EcoRuralis, Primaria municipiului Giurgiu) in planificarea diverselor actiuni din proiect iar in activitatile de diseminare acestia au fost promovati si valorificati.

Masurile de responsabilitate sociala adoptate in proiectul \"Traditional Lifestyle as a model for Sustainable Development\" sunt detaliate in raportul final de responsabilitate sociala.

Sursa: Informatiile prezentate in acest articol sunt preluate ad litteram din fisa de aplicare/raportul de responsabilitate sociala ale Asociatiei Culturale pentru Copii si Tineret MILLENIUM ART.

 


Documente conexe:


Termeni si Conditii    Contact

Reper 21


Un proiect al Asociatiei REPER21 © 2010

License

Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a
Creative Commons Attribution 4.0 International license.

Gazduit de HostX.ro