Autentificare


Conectare cu Facebook
cont nou?
parola uitata?

Standardul ISO 14001

Scris de: REPER21


Standardul ISO 14001 descrie cerintele de baza ale unui sistem de management de mediu eficient ce permite imbunatatirea continua a performantei de mediu si conformarea cu legislatia in vigoare. Se poate aplica oricarui tip de organizatie din orice domeniu de activitate.

 

Scurta istorie

ISO 14001 face parte din seria de standarde ISO 14000 care acopera o paleta larga de aspecte: ghiduri practice pentru analiza, formare, audit, certificare in domeniul managementului de mediu. A fost dezvoltat de catre Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) in 1996, recunoscut ca fiind standardul de referinta si singurul certificabil din serie.

O noua versiune a standardului, ISO 14001:2004 a fost publicata de catre Organizatia Internationala de Standardizare in noiembrie 2004 si nu implica schimbari majore. Principalele directii ale revizuirii au fost axate pe imbunatatirea compatibilitatii cu ISO 9001:2000.

Cerinte:

Acest standard descrie cerintele de baza ale unui sistem de management de mediu eficient ce permite imbunatatirea continua a performantei de mediu si conformarea cu legislatia in vigoare. Standardul este aplicabil oricarui tip de organizatie (companii, IMM-uri, institutii publice, ONG-uri) din orice domeniu de activitate.

Componentele ISO 14001 pentru un sistem de management de mediu includ:

  • definirea obiectivelor referitoare la mediul inconjurator si tintele ce trebuie atinse,
  • politica de mediu, planificarea si implementarea actiunilor,
  • verificarea si actiunile corective,
  • revizuirea de catre management.

Astfel, organizatiile trebuie sa isi identifice intr-o prima faza toate impacturile asupra mediului si aspectele asociate, pentru ca apoi sa implementeze actiuni pentru a imbunatati procesele, cu prioritate in zonele cu impact semnificativ. ISO 14001, ca si celelalte sisteme de management prevazute de standardele internationale (schema europeana EMAS, OHSAS 18001 pentru sanatate si securitate la locul de munca, ISO 9001 pentru managementul calitatii), are la baza logica progresului continuu si a implicarii intense a top managementului reprezentat prin „roata lui Deming” planificare - actiune – verificare – control.

Pentru a-si mentine certificarea, organizatiile trebuie sa fie auditate de catre organisme de certificare acreditate la fiecare trei ani.

Beneficii:

Certificarea ISO 14001 aduce o serie de beneficii importante pentru organizatii, cum ar fi:

  • reducerea costurilor de gestionare a deseurilor
  • economii ale consumului de energie si de materiale
  • imbunatatirea imaginii organizatiei in fata stakeholderilor acestora
  • facilitarea accesului la achizitii publice si finantari.

Alte articole:

http://www.societal.ro/ro/comunitate/articole/standardul-emas:-eco-management-and-audit-scheme-512.html

http://www.societal.ro/ro/comunitate/articole/management-de-mediu-in-cadrul-unei-organizatii-511.html


Termeni si Conditii    Contact

Reper 21


Un proiect al Asociatiei REPER21 © 2010

License

Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a
Creative Commons Attribution 4.0 International license.

Gazduit de HostX.ro