Autentificare


Conectare cu Facebook
cont nou?
parola uitata?

Standardul EMAS: Eco-Management and Audit Scheme

Scris de: REPER21


EMAS contribuie la protejarea resurselor naturale, la limitarea emisiile de poluanti si substante periculoase si, astfel, la crearea unui mediu de lucru sigur.

Sistemele de management de mediu sunt folosite de organizatiile din toata lumea pentru a-si planifica, documenta, evalua si imbunatati sistematic impactul pe care propriile activitati il au asupra mediului si, totodata, pentru a-si masura performantele atinse in acest sens. Sunt instrumente complexe, care necesita o cunoastere si o expertiza specifice, insa care pot avea un retur imporant de performanta si imagine. Orice sistem de management implica proceduri, practici, resurse umane si financiare. EMAS (Eco-management and audit scheme) si ISO 14001 sunt cele mai notorii standarde, avand o amvergura internationala.

Istoria EMAS

Acest standard a fost dezvoltat de catre Comisia Europeana in 1995 si se areseaza tuturor organizatiilor, fie publice sau private, membre in statele UE si SEE. Se adopta plecand de la dorinta organizatiei de a fi responsabila fata de mediu, avand o baza voluntara. Prin exigentele sale, EMAS contribuie la protejarea resurselor naturale, la limitarea emisiile de poluanti si substante periculoase si, astfel, la crearea unui mediu de lucru sigur.

Raportarea performantei de mediu se face pe baza unui set de indicatori care vizeaza eficienta energetica, eficienta materialelor, apa, deseuri, biodiversitate si emisii.

EMAS pentru ONG-uri

Si organizatiile non-guvernamentale se pot certifica cu standardul EMAS ! Exista o procedura simplificata de certificare speficic creata pentru ONG-uri, insa cu toate acestea costurile pentru inregistrare sunt semnificative , ajungand la sume de 10.000 euro.

De ce ar trebui ONG-urile sa promoveze EMAS?

Iata ce argumente aduce Comisia Europeana in acest sens (ONG-urile si EMAS : o cale win-win spre dezvoltarea durabila) :

➢ cresterea performantelor de mediu in mediul de afaceri si in autoritatile publice, este obiectiv comun al intregii societati civile ;

➢ pentru transparenta datelor economice si de mediu pe care EMAS le pune la dispozitie publicului in general si partilor interesate in special ;

➢ pentru motivatiile pe care le pot aduce eco-inovatiile si economia verde in mediul de afaceri.

Beneficiile adoptarii EMAS

  • o mai buna imagine si incerdere in fata publicului, partenerilor, investitorilor si comunitatii locale;
  • performantele de mediu si de afaceri reprezinta un avantaj competitiv pe piata nationala si europeana ;
  • noi oportunitati de afaceri pe pietele unde procesele ecologice de productie sunt importante;
  • economii de resurse si costuri mai mici.

Organisme responsabile de EMAS

Fiecare stat membru al UE este responsabil de implementarea EMAS la nivel national. In Romania, Ministerul Mediului si Padurilor, prin Directia Controlul Poluarii si Evaluare Impact, este organismul responsabil pentru inregistrarea organizatiilor la EMAS, iar Asociatia de Acreditare din România (RENAR) este organismul responsabil pentru acreditarea verificatorilor de mediu si supravegherea activitatilor desfasurate de acestia. In cadrul Ministerului Mediului functioneaza un Birou EMAS ce ofera asistenta si consultanta gratuita IMM-urilor si ONG-urilor.

Relatia dintre EMAS si ISO 14001

EMAS propune un sistem de management de mediu care include in mod explicit si complet cerintele ‘’rivalului’’ sau de la nivel international, standardul ISO 14001. Diferentele dintre acestea constau in principal in criteriul de transparenta al EMAS (orice organizatie care detine deja certificarea ISO 14001 poate sa solicite certificarea EMAS, insa cu conditia sa publice o „declaratie de mediu” verificata de autoritatile publice) si faptul ca salariatii unei organizatii/institutii sunt implicati direct in gestiunea sistemului de management.

Alte articole:

http://www.societal.ro/ro/comunitate/articole/standardul-iso14001-513.html

http://www.societal.ro/ro/comunitate/articole/management-de-mediu-in-cadrul-unei-organizatii-511.html


Termeni si Conditii    Contact

Reper 21


Un proiect al Asociatiei REPER21 © 2010

License

Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a
Creative Commons Attribution 4.0 International license.

Gazduit de HostX.ro