Autentificare


Conectare cu Facebook
cont nou?
parola uitata?

S.9 Definitii, actiuni cheie, instrumente, provocari

Scris de: REPER21


 

Drepturile omului sunt acele drepturi care apartin fiecarei fiinte umane ca o consecinta a faptului ca este… Ce anume? O fiinta umana.

Deci Drepturile omului sunt:

- naturale. Apartenenta biologica la genul uman este singurul criteriu care trebuie indeplinit pentru a beneficia de ele;

- inalienabile. Sa ne gandim! Daca Drepturile sunt naturale, inseamna ca nimeni nu ni le acorda; iar daca nimeni nu ni le acorda, inseamna ca nimeni nu ni le poate lua. Nici macar statul! Logic, nu?

- universale si atemporale. Se aplica oricui, oriunde si oricand, indiferent de statutul persoanei respective sau de contextul cultural caruia ii apartine;

- interdependente. Nerealizarea unuia dintre Drepturi afecteaza realizarea altora;

- indivizibile. Fiindca niciun Drept nu poate fi aplicat/ignorat selectiv.

 

Care este miza?

Indivizibilitatea Drepturilor Omului. Chiar daca sunt atemporale, codificarea Drepturilor are o istorie. Au fost recunoscute asa: mai intai, drepturile civile si politice (care vizeaza “libertatea”); pe urma, drepturile economice, sociale si culturale (ce urmaresc “echitatea”); mai recent, drepturile colective (vizeaza mai ales “solidaritatea”). Dar exista o problema! Cu cat sunt dintr-o “generatie” mai recenta, cu atat Drepturile omului sunt mai putin cunoscute si respecate.

Considerati ca libertatea, echitatea si solidaritatea sunt valorile voastre primordiale? Atunci trebuie sa aplicati indivizibil toate trei generatiile de Drepturi! In caz contrar, valorile voastre ar fi si ele …unele mai “primordiale” decat celelalte.

 

 

» Analizati si monitorizati situatia Drepturilor! Integrati in “tabloul de bord”:

drepturile civile si politice. Sunt cele care asigura integritatea fizica si morala a persoanelor (interzicerea tratamentelor degradante, interzicerea muncii fortate), oferindu-le totodata conditiile pentru a-si defini liber sfera de constiinta si credinta (respectarea vietii private, libertatea religioasa, dreptul de a intemeia o familie), precum si pentru participarea neingradita la viata politica (libertatea de exprimare, dreptul de a se intruni si asocia).

drepturile economice, sociale si culturale. Se refera la modul in care oamenii traiesc si muncesc impreuna (libertatea de a-si alege ocupatia, libertatea sindicala, nediscriminarea, drepturile copilului, integrarea persoanelor cu handicap) si pun problema accesului la bunurile si serviciile necesare pentru o viata demna (dreptul la o locuinta, dreptul la educatie, dreptul la sanatate).

drepturile colective. Ele nu sunt atasate persoanelor, ci societatilor sau popoarelor (dreptul la dezvoltare, la pace, la un mediu sanatos, la exploatarea echitabila a patrimoniului comun al omenirii, dreptul la asistenta umanitara). In multe parti ale lumii, drepturilor din prima si a doua generatie nu sunt respectate din pricina saraciei, conflictelor, dezastrelor ecologice. Deci drepturile colective asigura conditiile de baza necesare respectarii drepturilor individuale.

 

» Exercitati “obligatia de vigilenta”! Asigurarea conformitatii cu legea este insuficienta. Trebuie sa gestionati riscurile de a dauna Drepturilor omului printr-un efort global, proactiv, vizand identificarea si prevenirea lor pe intreg ciclul de viata al proiectului! Sunteti coordonatorul? Atunci, nu va limitati la perimetrul propriei organizatii! Luati masuri suplimentare pentru a va asigura ca Drepturile sunt respectate si toate organizatiile care au un rol in proiect (parteneri, finantatori, furnizori, organizatii comunitare).

» Preveniti complicitatea! In contextul juridic, complicitatea se refera la actiunile sau omisiunile care favorizeaza comiterea unui act ilegal de catre un tert (de exemplu, deversari de substante periculoase in mediu). Dar complicitatea apare si in contextul nejuridic, atunci cand tertul nu actioneaza ilegal, dar contrar unor asteptari sociale legitime (exploatarea excesiva a resurselor naturale) sau impotriva standardelor de comportament etic (practica secretului, dezinformarea publicului). Situatiile de acest tip sunt cunoscute, sau ar fi trebuit aflate, prin exercitarea obligatiei de vigilenta.

 


» Acum echipa e mobilizata? Masurile in vederea respectarii si promovarii Drepturilor omului au fost stabilite? Foarte bine, insa chiar si atunci cand pregatirea e optima pot sa apara divergente, sau chiar si plangeri. Iata de ce e necesar sa definiti un dispozitiv de solutionare a reclamatiilor. Pentru buna sa functionare, acesta trebuie sa fie:

- legitim (decizii fundamentate,  independenta);

- accesibil (publicare, asistenta adecvata partilor care se confrunta cu bariere de acces);

- previzibil (proceduri clare, termene comunicate);

- echitabil (toate partile informate, reprezentate);

- transparent (control public);

- bazat pe dialog (mediere).

Se recomanda ca partile vatamate sa aiba dreptul de a cauta mecanisme alternative (accesul la caile legale existente).

 

» Discutiile informale. Informale… ati spus? Da, asta nu inseamna ca sunt mai putin importante! Dimpotriva, ele va permit sa “extrageti” motivatia necesara promovarii Drepturilor din sensibilitatea si intuitiile deja existente in randul echipei voastre de proiect.

Au toti oamenii pe care ii intalnim un loc de munca? Dar un acoperis deasupra capului? Cati beneficiaza de o hrana adecvata? Le este respectat dreptul la sanatate? Au acces la educatie? Traiesc intr-un mediu curat? Ce se face concret pentru integrarea categoriilor defavorizate? Colegii, voluntarii sau beneficiarii vostri isi pun cu siguranta aceste intrebari. Discutati impreuna si scoateti in evidenta “simtul” lor in privinta Drepturilor omului!

» Iata cateva lecturi obligatorii” pentru oricare organizatie care se preocupa de Drepturile omului:

Declaratia Universala a Drepturilor Omului (1948)

Pactul international cu privire la drepturile civile si politice (1966)

Pactul international cu privire la drepturile economice sociale si culturale (1966)

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (2000)

 

 

Experienta scurta, instrumente putine. – In istoria lor, Drepturie omului s-au referit in primul rand la relatiile dintre stat si indivizi. Doar in ultimii ani a inceput sa fie constientizat faptul ca si organizatiile non-statale (companiile, sindicatele, structurile asociative) pot afecta Drepturile omului si au, prin urmare, responsabilitatea de a le respecta.

Asteptari mari! – Ca si o firma, un ONG trebuie sa respecte Drepturile omului in cadrul propriilor activitati. Dar fata de un ONG exista asteptari relativ mai mari: sa le promoveze cu succes in sfera de influenta. Pe buna dreptate, pentru ca rolul nostru este in primul rand “social”.

Indiferenta, fatalism, mai ales in privinta de noile “generatii” de drepturi… - D-le manager, ati primit un mesaj destept! Vi-l transmite Albert Einstein: “Lumea e un loc periculos nu din cauza celor care fac rau, ci a celor care se uita la ei si nu fac nimic.” Asa e, in ecuatia Drepturilor omului, provocarea cea mai mare e combaterea indiferentei!


Termeni si Conditii    Contact

Reper 21


Un proiect al Asociatiei REPER21 © 2010

License

Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a
Creative Commons Attribution 4.0 International license.

Gazduit de HostX.ro