Autentificare


Conectare cu Facebook
cont nou?
parola uitata?

S.7 Definitii, actiuni cheie, instrumente, provocari

Scris de: REPER21La cetatenia activa, adica la capacitatea unui individ de a contribui la deciziile si activitatile din viata politica, economica, sociala si culturala a comunitatii sale (locala, nationala sau globala).

‘’Vehiculele’’ de contributie la viata societatii pot fi structurile democratice oficiale, retelele sociale, presa, sindicatele, spatiul public si, cel mai adesea, ONG-urile.

La cultura participativa, adica la o modalitate de luare a deciziilor la nivel organizational sau comunitar ce ia in considerare contributiile indivizilor si grupurilor privind problemele de interes comun.

1. Nu exista impedimente pentru libertatea de exprimare si implicare civica (voluntariat).

2. Creativitatea si impartasirea creatiilor individuale sunt puternic incurajate.

3. Exista un ‘’mentorship’’ informal prin care cunostintele celor mai experimentati sunt impartasite novicilor.

4. Indivizii isi percep contributiile valorizate

5. Exista un spirit de relationare sociala.

Daca va recunoasteti organizatia sau comunitatea cumulativ in cele 5 puncte de mai sus, sunteti partasii unei culturi participative (cf. Henry Jenkis).

 

La voluntariat, adica la caracteristica de baza a cetateanului activ si la ingredientul central al culturii participative!

 

Prin activitatile de voluntariat, cetatenii detecteaza si se implica in rezolvarea unor probleme societale specifice, precum sprijinul celor in nevoie, protectia mediului, apararea drepturilor omului, promovarea unor conditii de viata decente... Voluntariatul permite indivizilor indiferent de nationalitate, religie, abilitati, varsta etc. sa contribuie activ la viata comunitatii de care apartin, intarind astfel relatiile sociale, de incredere, incluziune si solidaritate. Acestea sunt si motivele pentru care Uniunea Europeana a declarat anul 2011 ca Anul European al Voluntariatului!

 

Care este miza?

Dezvoltarea de instrumente de sensibilizare si/sau de activitati specifice in proiectele voastre pentru incurajarea voluntariatului si a cetateniei active in randul membrilor echipei, a beneficiarilor si a comunitatii locale!

Obiectivele, rezultatele asteptate si grupul tinta vizat in proiecte determina abordarea pe care organizatia o poate avea vis-à-vis de acest indicator: pro-activa, de incurajare prin activitati si instrumente specifice sau reactiva, de sensibilizare privind aceste drepturi si libertati.

 


» Cetatenia activa este o competenta care trebuie dezvoltata! Desfasurati actiuni de sensibilizare si formare privind valori si drepturi precum respectul legilor in vigoare, libertatea de exprimare, toleranta, lucrul in echipa, spiritul critic, dreptul la informare corecta!

 

» Dezvoltati programe de voluntariat care sa includa:

principiile si valorile care ghideaza programul;

- nevoile si activitatile organizationale pentru care se recruteaza voluntari;
- persoanele responsabile pentru gestiunea voluntarilor;
- modalitatile de recrutare si selectie;
- orientarea si formarea voluntarilor;
- monitorizarea, feedback-ul si recompensarea;
- interactiunea intre angajatii, membrii si voluntarii organizatiei;
- resursele umane, de timp si financiare alocate pentru program.

Este important ca programul de voluntariat sa fie gestionat de un responsabil de voluntari, care sa asigure interactiunea intre organizatie si membrii comunitatii ce doresc sa se implice in activitatile acesteia.

 

» Utilizati metodele de educatie non-formala ce incurajeaza cetatenia activa si cultura participativa: flashmob, OST (Open Space Technology) si World Café!

- Flashmobul reprezinta o adunare de scurta durata de oameni, intr-un loc public, participantii realizand o actiune neobisnuita pentru o perioada scurta de timp (de obicei cateva secunde/minute), cu scopul de transmite un mesaj care altfel nu ar fi ajuns la public.

- OST (Tehnologia Spatiului Deschis) reprezinta un tip de reuniune publica ce permite definirea in mod participativ, in grupuri de la 5 la cateva sute de persoane, a unor oportunitati si moduri de lucru legate de problemele comune care afecteaza grupul de participanti. In intalnirile OST, participantii isi creeaza singuri si apoi isi gestioneaza agenda formata din sesiuni de lucru paralele, centrate in jurul unei teme comune, stabilite anterior de catre organizatori.

- World Café (cafeneaua publica) este un tip de dezbatere care prin atmosfera relaxanta pe care o creeaza stimuleaza implicarea in dezbateri pe teme variate a unui numar mare de participanti. Participantii la cafenea sunt asezati la mese de cate 4-7 persoane, la fiecare masa dezbatandu-se un aspect al problemei in discutie. După un anumit timp (30 minute in general), oamenii se mută la o nouă masă şi sunt incurajaţi să ducă mai departe ideile de la o conversaţie la următoarea.

Aflati mai multe detalii despre aceste metode pe nonformalii.wordpress.com!

 

» Desfasurati campanii de advocacy pentru a promova in randul factorilor de decizie solutii la probleme de interes comun pentru echipa, beneficiarii sau comunitatea voastra!

Daca nu stiti de unde sa incepeti, puteti apela la asociatia CeRe (Centrul de Resurse pentru participare publica)! Aceasta ofera prin serviciul PAS asistenta pentru organizatiile si grupurile de cetateni in elaborarea si implementarea de campanii de advocacy. Iar pe www.politicipublice.ro puteti semnala probleme sau propune solutii pentru subiecte de interes comun!

 


» Comunicati numarul de voluntari cu care lucrati in organizatie si in proiecte

» Publicati numele si coordonatele responsabilului de voluntari

» Identificati si descrieti instrumentele folosite pentru stimularea voluntariatului si a cetateniei active in cadrul:

- echipei
- beneficiarilor
- comunitatii locale

 

» Simulati cetatenia activa pentru a invata sa o aplicati! Parlamentul european sau cel national, Comisia Europeana, organismele Natiunilor Unite ... procesele decizionale, membrii, obiectivele, sfera de actiune a acestor tipuri de actori pot deveni usor accesibile colegilor daca ii provocati sa simuleze functionarea lor prin jocuri de rol semi-moderate. Voi ganditi scenografia si regia, ei fac scenariul si devin actori!

 

 

Nu inlocuiti ceea ce ar fi trebuit sa fie sarcini remunerate cu munca voluntara! Este o tentatie pentru multi dintre noi, mai ales in actualul context economic in care resursele financiare ale sectorului ONG sunt foarte limitate. Activitatile remunerate si cele voluntare trebuie sa fie complementare si nu substituibile!

Atentie cum comunicati! Voluntariatul nu trebuie sa fie promovat ca echivalentul stagiului de practica (obligatoriu in curriculumul scolar)! Expresia ‘’te poti angaja ca voluntar’’ trebuie evitata! Iar daca esti platit de compania ta pentru cateva luni sa lucrezi intr-un ONG pentru un salariu echivalent cu cel din companie, nu esti indreptatit sa te numesti ‘’voluntar corporatist’’!

Suntem peste 100 de milioane de voluntari in toata Uniunea Europeana. Dintre acestia, cca. 4 milioane sunt din tara noastra, adica peste 40% din populatia activa a Romaniei! (Barometrul European, mai 2010)

Si pentru ca suntem atat de multi, avem si o lege care reglementeaza ‘’participarea persoanelor fizice la actiuni de voluntariat organizate de persoane juridice de drept public si de drept privat, fara scop lucrativ, in Romania’’: legea 195/2001, actualizata in 2006.

 

Voluntariat in Europa! Daca va acreditati asociatia in SEV – Serviciul European de Voluntariat (www.tinact.ro/sev), puteti trimite colegi pentru a face stagii de voluntariat in UE sau primi tineri europeni pentru a voluntaria in organizatia voastra.

Si daca doriti sa contribuiti si mai consistent la promovarea voluntariatului, nu ezitati sa va alaturati Federatiei VOLUM (Federatia organizatiilor care sprijina dezvoltarea voluntariatului in Romania)!

Folositi/incurajati ’’e-instrumente’’ care faciliteaza accesul persoanelor la spatiul public de dezbatere al problemelor societale!

Petitiile online, cauzele pe retelele sociale, functionalitatile Wiki si de comentarii de pe site-uri, voturile/ratingurile online reprezinta instrumente accesibile ce pot dezvolta spiritul de cetatenie activa al echipei, beneficiarilor si membrilor comunitatii in care activati!

 

Indrazniti cultura participativa! Juriile cetatenilor sau bugetele participative sunt doua exemple de instrumente prin care puteti co-planifica si co-lua decizii in comunitatea in care activati!

Juriul cetatenilor este un grup format din cca. 25 de membri ai unei comunitati selectati prin tragere la sorti de pe listele electorale si mobilizati pentru a formula recomandari privind politicile publice in amonte (preconizari) sau in aval (evaluari). In prealabil, membrii juriului sunt formati si informati de un grup de specialisti in problematicile de politici publice dezbatute.

Bugetul participativ, utilizat pentru prima data in orasul brazilian Porto Alegre, este un instrument prin care cetatenii sunt cei care determina prioritatile bugetului comunitatii lor. Reteta? Locuitorii se reunesc in grupuri (in functie de exemplu de cartierul de care apartin) si definesc proiectele prioritare de finantat prin bugetul public. In paralel isi aleg reprezentantii unui ’’Consiliu al Bugetului Participativ’’ care elaboreaza propunerea finala a bugetului si o negociaza cu autoritatea publica.


Termeni si Conditii    Contact

Reper 21


Un proiect al Asociatiei REPER21 © 2010

License

Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a
Creative Commons Attribution 4.0 International license.

Gazduit de HostX.ro