Autentificare


Conectare cu Facebook
cont nou?
parola uitata?

S.5 Definitii, actiuni cheie, instrumente, provocari

Scris de: REPER21


 

La gestiunea performantelor! Acest lucru presupune identificarea unor criterii de evaluare a performantei membrilor echipei de proiect, monitorizarea indeplinirii acestor criterii si, bineinteles, stabilirea unor instrumente pentru recompensarea celor mai bune rezultate!

La managementul carierei! Organizatia se preocupa de parcursul profesional in interiorul si exteriorul asociatiei al fiecarui angajat si voluntar. In acest sens, utilizeaza rezultatele evaluarii performantelor in conturarea si ajustarea planurilor de dezvoltare a carierei pentru fiecare membru din echipa de proiect.

Un plan de dezvoltare al carierei poate include, fara a se limita la:

- Un inventar al competentelor si cunostintelor persoanei

- Obiective pe termen scurt, mediu si lung

- Identificarea directiei si a oportunitatilor de dezvoltare

- Actiuni si termene pentru atingerea obiectivelor

 

Care este miza?

Cresterea satisfactiei! Preocuparile unei organizatii pentru monitorizarea si recompensarea performantelor membrilor echipelor de proiect (‘’cum ma descurc?’’) si pentru managementul dezvoltarii carierei profesionale a acestora (‘’incotro o iau?’’) vor creste cu siguranta motivatia, dedicatia, increderea, performanta si satisfactia angajatilor si voluntarilor.

Si suntem mai transparenti!! Criteriile de evaluare a performantelor reprezinta un instrument eficient pentru a comunica cat mai transparent si echitabil colegilor fundamentul deciziilor de angajare, promovare, acces la formare sau chiar incheiere de contracte.

 

 

Elaborati un sistem de recunoastere a performantelor si gestiune a carierei folosind metoda PDCA (Plan – Do – Check – Act)!

 

 


» Atentie in etapa de planificare!

Fiti S.M.A.R.T. si incercati sa oferiti criteriilor de evaluare si recunoastere a performantelor urmatoarele caracteristici:

- Specificitate (S), prin referire la actiuni si rezultate concrete;

- Masurabilitate (M), prin posibilitatea de cuantificare calitativa sau cantitativa a fiecarui criteriu;

- Accesibilitate (A), prin realismul si fezabilitatea criteriilor si actiunilor propuse;

- Relevanta (R), prin pertinenta pe care criteriul o are pentru evaluarea peformantelor;

- Temporalitatea (T), prin specificarea perioadei in care se aplica criteriul.

 

» In etapa de aplicare, aduceti la cunostinta colegilor criteriile si instrumentele de evaluare si recunoastere a performantelor, inserandu-le de exemplu ca anexe la fisele de post, in contractele de munca sau de voluntariat!

» Nu ezitati in etapa de monitorizare sa desemnati un responsabil pentru gestiunea performantelor echipei de proiect, care se poate ocupa si de fisele de evaluare si feedback periodice. Coordonatorul de voluntari, coach-ul pentru dezvoltarea carierei sau responsabilul HR sunt persoanele cele mai avizate pentru a indeplini aceasta sarcina.

» Treceti la actiune si indrazniti recunoasterea performantelor! Folositi instrumente cat mai variate pentru recompensarea angajatilor si voluntarilor cei mai motivati: listarea lor la echipa de proiect pe site, in rapoartele finale, in brosurile de prezentare, realizarea de interviuri cu echipa…

Ce invatam dintr-un generic de film? Ca este etic si motivant sa mentionam numele tuturor celor care au contribuit la realizarea respectivei creatii cinematografice. Procedati la fel in actiunile voastre si ganditi de fiecare data ‘’generice de proiecte’’!

 

Cateva reguli de aur pentru recunoasterea performantelor in activitatea de zi cu zi!

RA1. De multe ori, un simplu ‘’multumesc’’ este suficient.

RA2. Fiti vigilenti si observati cand un coleg face un lucru bun pentru a-l semnala. Cu siguranta il va repeta ulterior!

RA3. One size does not fit all. Incercati sa aveti abordari cat mai personalizate de recunoastere a meritelor.

RA4. Fiti cat mai pozitivi in mesaje.

RA5. Nu ‘’premiati’’ doar meritele individuale, ci si munca unei echipe sau departament!

 

» Utilizati diplome sau adeverinte de participare la proiecte pentru membrii echipei. Sunt o dovada concreta ca s-au implicat pana la capat, cu succes!

» Nu lasati evaluarea performantelor pentru finalul proiectului cand nu mai pot fi intreprinse actiuni de imbunatatire. Folositi fise de evaluare si feedback periodic!

» Mai transparenti in secret! Folositi metoda ‘’secret friend’’ pentru a va incuraja colegii sa se evalueze si sa isi dea feedback reciproc, sub anonimat. Instalati in locatiile proiectului si la birou cutiute unde ‘’prietenii’’ isi pot lasa aceste mesaje.

» Si acum va rugam aplauze pentru … Voluntarul Zilei! Dragi manageri de proiect, va invitam sa il gasiti si sa il premiati zilnic caci are nevoie de recunoastere. E voluntarul care mai ales in perioadele cele mai fierbinti tine baraca in picioare si transmite starea de spirit si celorlalti colegi!

 


‘’1 la 1, o data pe luna’’! In multe situatii, nu dispunem de resursele financiare, umane sau de timp pentru a dezvolta programe si instrumente de evaluare si recompensare a performantelor sau de gestiune a carierei pentru angajati. Nu disperati, exista si solutii mai simple. Manageri de proiect, incercati o data pe luna sa va gasiti timp pentru o intalnire 1 la 1 cu fiecare membru al echipei de proiect. Pe lista intalnirii? Neaparat feedback privind activitatea si aprecierea eforturilor fiecarui angajati si voluntar!

Schimbati paradigma! Adoptarea de planuri de gestiune a carierei schimba tipul de relatie intre angajator si angajat sau voluntar. Acestia din urma nu mai sunt considerati ca si ‘’factori de productie’’ ci, din contra, ca o investitie care trebuie sa prospere.

 

Plan de cariera participativ in 3 pasi!

Descopera! Impreuna cu angajatul sau voluntarul, analizati competentele si  cunostintele existente, precum si asteptarile privind cariera sa;

- Planifica! Stabiliti obiective operationale, roluri in echipa, responsabilitati si terme pentru a atinge asteptarile;

- Actioneaza! Folositi rezultatele evaluarii performantelor pentru a adapta permanent planul.

 

Mergeti mai departe! Coaching pentru cariera! Chiar daca suntem ONG-isti, ne putem formaliza interesul pentru dezvoltarea carierei colegilor prevazand un coach (antrenor) care va poate ajuta sa:

- Stabiliti si urmariti planurile de dezvoltare a carierei pentru membrii echipei

- Folositi rezultatele activitatilor de monitorizare a performantelor pentru planurile de dezvoltare a carierei

- Stabiliti cele mai eficiente instrumente pentru recunoasterea performantelor angajatilor si voluntarilor.

Si nu e cazul sa va ganditi ca trebuie expertiza specializata. Managerul de proiect, responsabilul cu voluntarii sau responsabilul HR pot indeplini foarte bine aceasta sarcina!

 

Criteriile de evaluare ≠ KPI (Key Performance Indicators), caci nu lucram in multinationale!

Rezonabilitatea si efectul stimulator sunt ingredientele cheie in gestiunea performantelor angajatilor si voluntarilor cu care lucram intr-un proiect. Scopul instrumentelor de evaluare si recompensare al performantelor nu este ’’sa stoarcem’’ de vlaga colegii, ci sa le oferim informatii obiective pe baza carora pot progresa in activitatile lor, introducand in acelasi timp un sistem rezonabil de concurenta intre membrii echipei cu scopul de a-i motiva. Obiectivul final? Sa identificam si incurajam ceea ce este bun la cei mai buni membri mai degraba decat sa semnalizam punctele slabe ale celor mai slabi angajati si voluntari.

Oferiti un exemplu! Cuantificati si publicati periodic numarul de angajati si voluntari care sunt evaluati sau recompensati pentru implicarea in proiectele organizatiei.


Termeni si Conditii    Contact

Reper 21


Un proiect al Asociatiei REPER21 © 2010

License

Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a
Creative Commons Attribution 4.0 International license.

Gazduit de HostX.ro