Autentificare


Conectare cu Facebook
cont nou?
parola uitata?

S.2 Definitii, actiuni cheie, instrumente, provocari

Scris de: REPER21Conditii decente. La plural, “conditii”, pentru ca trebuie avute in vedere aspecte pe cat de numeroase, pe atat de heterogene: remuneratia (bonusuri, comisioane), avantaje in natura, timpul de lucru, flexibilitatea programului, concediile, intensitatea muncii, previzibilitatea activitatilor, autonomie, sanatate si securitate, formarea profesionala, relatiile colegiale, tip de control, politica reclamatiilor, conditii de promovare, recunoasterea performantelor, durata contractului de munca etc.

Conditii echitabile. Pentru evaluarea echitatii se folosesc criteriile relative, mai curand decat absolute. Se compara sistematic conditiile de munca de care beneficiaza unele persoane implicate in proiect fata de cele oferite altora.

 

Care este miza?

Managementul motivatiei! Cuvant ce provine din latinescul movere, motivatia “pune in miscare”. Cand motivatia persoanelor implicate este slaba, proiectul avanseaza schiopatand. Daca asigurati conditii de munca decente si echitabile, motivatia echipei creste si proiectul sprinteaza!

Un proiect este un “nod” de relatii formale si informale intre echipa de initiatori, parteneri, voluntari si grupurile de beneficiari. Pentru a-i asigura succesul, trebuie sa aveti in vedere motivatia tuturor persoanelor implicate.

 

 

» Remunerati decent! Tineti cont de raportul intre salariul minim/mediu din cadrul proiectului si salariul minim/mediu pe economie.

» Remunerati echitabil! Aveti in vedere, in cadrul proiectului, raportul intre salariile cele mai mari si salariile cele mai mici!

 

» Vreti sa excelati? Realizati un plan de distribuire a avantajelor financiare (bonusuri, comisioane) si in natura (echipamente, vizite de studiu) intre membrii conducerii, echipa de implementare, parteneri si voluntari.

» Luati masuri pentru intarirea relatiilor colegiale. Scoateti in evidenta:

- “Contractul psihologic” ce consta in respectarea reciproca, in cadrul echipei de initiatori, a setului de asteptari nescrise (si chiar nespuse) care o “leaga”.

- “Cultura” proiectului. Sunt convingerile, standardele de actiune, simbolurile, “eroii” unor activitati, anecdotele cu talc care apar de-a lungul proiectului si sunt impartasite de catre echipa, voluntari, parteneri si chiar de beneficiari.

Nu uitati ca in ONG-uri proiectele nasc din “convingeri” sau sunt considerate “de suflet” de persoanele care le concept si realizeaza. Deci, mai ales in contextul neguvernamental si non-profit, trebuie sa aveti in vedere ca motivatiile echipei provin nu doar din zona utilitara (salariu, autonomie, promovare, formare), dar si din cea axiologica (valori, principii) si emotionala (cadrul de lucru e “convivial”, colegi sunt “de nadejde”, etc.).

 

» Realizati un plan de progres, vizand imbunatatirea conditiilor de munca! Elaborati-l participativ:

- Evaluati perceptiile. Nu exista conditii de munca “decente” sau “echitabile” per se. Ele nu pot fi categorisite in acest fel decat daca percepute ca atare de persoanele care beneficiaza de ele;

- Evaluati constrangerile externe. Analizati si discutati care sunt aspectele care nu se afla sub controlul vostru (bugetul alocat proiectului, nivelul salariilor de pe piata muncii, infrastructurile comunitare), dar care influenteaza inevitabil proiectul si conditiile de munca;

- Stabiliti actiunile corective. Aratati echipei de proiect ca evaluarile pe care le realizati impreuna au drept scop alceva decat rasplata sau pedeapsa. Traduceti-le mai curand in actiuni capabile sa indrepte tirul spre imbunatatirea conditiilor si cresterea satisfactiei.

Asteptati de la echipa de proiect angajament, determinare in munca, loialitate, competenta, adaptabilitate, spirit de cooperare, toleranta, entuziasm? Perfect, domnule manager! Atunci trebuie sa aveti in vedere felul in care acestia percep remuneratia, conditiile de sanatate si securitate, autonomia, recunoasterea, posibilitatile de formare si dezvoltare, oportunitatile de promovare care le sunt oferite in cadrul proiectului!

 

 

» Codul de conduita. Exista in unele organizatii, dar rareori in cadrul proiectelor. Este util insa deoarece clarifica principiile de actiune si normele de comportament asteptate de la toti cei care iau parte la proiect: conducerea organizatiei, angajati, voluntari, parteneri, beneficiari.

» Chestionare, interviuri individuale, dezbateri in grup. Sunt uneltele utilizate pentru evaluarea participativa a conditiilor de munca. Atentie insa la modul in care le proiectati! Trebuie adaptate scopului evaluarii si contextului proiectului.

» Evaluarea 360 de grade. Consta in analiza feedback-ului oferit de toti cei cu care persoana evaluata interactioneaza: sefi si subalterni, colegi “pe orizontala”, parteneri, voluntari, beneficiarii. Nu stabiliti recompense sau sanctiuni pe baza acestei evaluari, ea trebuie sa conduca la actiuni motivationale si formative.

Atentie, evaluarea 360 nu este o arma! Trebuie folosita doar daca in randul echipei exista cultura dialogului. Feedback-urile oferite/primite trebuie sa fie deschise, documentate, constructive si in niciun caz sa ia forma unor verdicte.

 

» Fisa postului. Descrie functia indeplinita de o persoana in cadrul proiectului. Precizeaza scopul postului, relatiile ierarhice si de subordonare, atributiile principale si sarcinile aferente. Este evolutiva, reactualizata de persoana care ocupa postul impreuna cu coordonatorul sau. Permite imbunatatirea organizarii muncii, formalizarea situatiilor si sarcinilor de lucru, o mai buna intelegere a contributiei fiecaruia la proiect. Elaborati-o astfel incat sa ofere o imagine actuala si reala asupra postului, si nu o viziune potentiala sau ideala. Utilizati-o ca instrument de colaborare intre fiecare membru al echipei de proiect si coordonatorul sau.

» Cuantificarea. Gestionati mai usor ceea ce cuantificati! Iar cuantificarea se preteaza la o mare parte a datelor referitoare la conditiile de munca:  marimea salariilor, numarul cursurilor de formare, durata invoirilor, procentul beneficiarilor care ofera feedback etc.

» Statisticile. Utilizati statisticile puse la dispozitie de institutele europene si nationale pentru analiza contextului si realizarea de comparatii.

 

 

Adoptati filozofia ILO! "Scopul principal al Organizatiei Internationale a Muncii (ILO) este ca fiecare femeie si fiecare barbat sa desfasoare o munca decenta si productiva in conditii de libertate, echitate, securitate si demnitate." (Juan Somavia, directorul general al ILO).

Putem asigura remuneratii decente? Contextul national nu ne ajuta! Salariile in Romania sunt mici comparativ cu celelalte tari europene, ocupand penultimul loc, inaintea Bulgariei. Sase din cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei  (exceptand zona de Vest si Bucuresti-Ilfov) sunt printre cele mai sarace ale Uniunii Europene.

Atentie, lipsa flagranta a “echitatii” in conditiile de munca poate fi de fapt rezultatul unor situatii de “discriminare”, care constituie o problema si mai grava. De aceea, nu uitati ca pentru a realiza un scor bun pe S2, trebuie sa fiti in top pe S1!


Termeni si Conditii    Contact

Reper 21


Un proiect al Asociatiei REPER21 © 2010

License

Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a
Creative Commons Attribution 4.0 International license.

Gazduit de HostX.ro