Autentificare


Conectare cu Facebook
cont nou?
parola uitata?

EcoPartner la finalECOPartner  - Parteneriat pentru ecoinovare

ECOPartner este un proiect inițiat de către Centrul National pentru Productie și Consum Durabile, desfășurat în perioada Februarie 2015- Martie 2017, împreună cu Asociaţia Clusterelor din România şi Asociaţia Genoveză pentru Dezvoltarea Economiei Circulare din Elveţia si co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Cu o experiență de peste 7 ani în promovarea și aplicarea în Romania a conceptului de eficiență a utilizării resurselor și producție curată (RECP), Centrul Național pentru Producție și Consum Durabile a decis abordarea ecoinovarii in cadrul unui proiect de parteneriat ca urmare a constatării faptului că atat companiile private cat și autoritățile publice locale si centrale nu înteleg incă pe deplin avantajele unei atitudini proactive în fața diverselor probleme de mediu si economice cu care se confruntă.

La nivel global si european, statele, organizatiile private, societatile si mediul academic sunt angajate in gasirea de solutii pentru trecerea la o economie verde, un sistem economic cu impact redus asupra mediului, care, in acelasi timp, sa poata asigura cadrul pentru imbunatatirea vietii oamenilor si utilizarea sustenabila a resurselor si serviciilor oferite de catre ecosistemele planetei.  Aceste preocupari trebuie sa se regaseasca si pe aganda partilor interesate din Romania, ca parte componenta dintr-o abordare mai larga a dezvoltarii sustenabile a economiei si societatii romanesti.

Pentru a aborda aceste aspecte si pentru a contribui la aplicarea ecoinovari in Romania, am dezvoltat proiectul nostru in jurul a 4 obiective majore:

Informarea si constientizarea părtilor interesate cu privire la contextul și situația ecoinovării in Romania;

 • Demonstrarea beneficiilor ecoinovarii, atat la nivelul companiilor private cat si la nivelul organizatiilor publice si a mediului academic ;
 • Dezvoltarea cunostintelor, facilitarea intelegerii metodologiilor de ecoinovare si a mecanismelor de implementare a acestora;
 • Facilitarea dialogului si colaborarii intre partile interesate pentru avansarea si aplicarea ecoinovarii la toate nivele societatii
 • Informarea si constientizarea partilor interesate

  Inca de la inceputul proiectului am înteles ca este nevoie sa oferim părților interesate o imagine clară asupra situației curente, cu privire la contextul în care discutam despre ecoinovare si la progresul ecoinovarii in Romania. In aces scop am initiat o cercetare in urma careia am realizat raportul Ecoinovarea in Romania. O perspectiva generala asupra conditiilor, provocarilor si perspectivelor. Acesta prezinta informatii si date cu privire la performantele Romaniei in relatie cu celelalte tari europene in domeniul ecoinovarii, atitudinea companiilor romanesti fata de aceasta tema cat si cadrul legislativ general, premisele ecoinovarii si oportunitatile de finantare. Impreuna cu partenerii nostri am utilizat rezultatele cercetarii pentru a initia dialogul cu toti actorii interesati si pentru a creste gradul de constientizare a acestora. Raportul nostru este public si il putem pune la dispozitia oricarei organizatii interesate, publice sau private.

  Demonstrarea beneficiilor ecoinovarii

  Schimbarea, noul, necunoscutul sunt intotdeauna privite cu scepticism, acesta este un fapt care reprezinta una dintre principalele bariere in aplicarea oricarui nou concept economic, de management sau de orice alta natura. Ne-am propus sa depasim aceasta bariera demonstrand in timp real, pe intreaga durata a proiectului, ca ecoinovarea genereaza beneficii economice, de competitivitate si prosperitate. Proiectul realizat cu compania Grafoprint, din domeniul printing si advertising, a demonstrat ca ecoinovarea este posibila atunci cand se pleaca de la o analiza sistematica a productivitatii resurselor, a intensitatii poluarii rezultate din procesele si activitatile companiei, ceea ce permite identificarea unor masuir ecoinovative care aduc beneficii deopotriva companiei si mediului.

  Clubul Verde al Antreprenorilor este initiativa CNPCD prin intermediul careia am ghidat companiile participante, pas cu pas, in intelegerea si aplicarea in practica a conceptelor de eficienta a resurselor si productie curata, stimuland si provocand ecoinovarea. In 2016 si 2017 am lucrat impreuna cu 12 companii, in sesiuni succesive, abordand 6 module tematice atat la nivel teoretic cat si practic si am sustinut identificarea si implementarea de optiuni de reducere a consumurilor de energie, materiale, apa, deseuri cat si imbunatatirea managementului deseurilor si substantelor chimice. Pentru o parte dintre aceste companii rezultatele au fost evidente si palpabile reusind intr-un timp relativ scurt sa genereze beneficii economice in urma optimizarii si imbunatatirii proceselor si implementarii de solutii de afaceri inovative. Rezultatele acestora vor fi prezentate in cadrul conferintei finale a proiectului nostru.

  Cu scopul de a demonstra efectele aplicarii ecoinovatiei la nivel regional si national, cu sprijinul partenerilor din cadrul Asociaţiei Genoveză pentru Dezvoltarea Economiei Circulare din Elveţia, am organizat o vizita de studii in Elvetia pentru un numar de 12 reprezentanti din industrie, clustere, asociatii, institute de cercetare si ministere. Cu aceasta ocazie am putut afla cum dialogul si asocirea public – privata dintre institute de cercetare, univesritati si guvernele locale, stimuleaza inovarea si ecoinovarea si devine o politica de stat, contribuind in aceasi timp la solutii pentru mediul de afaceri si pentru intreaga comunitate.

  Dezvoltarea cunostintelor si competentelor in domeniul ecoinovarii

  Suntem constienti ca nu putem vorbi despre ecoinovare in lipsa unui cadru educational adecvat care sa ofere notiunile necesare adresarii acestui subiect. Cu sprijinul lectorilor din Elvetia, experti in ecoinovare, am organizat pentru toti cei interesati, doua sesiuni de instruire, in Timisoara si Bucuresti. Timp de 6 zile, un numar total de 34 de participanti, au invatat si au exersat evaluarea impactului de mediu a produselor pe intreg ciclul de viata al produsului, eco-design si produse eco-etichetate, metode si practici de ecologie industriala, noi modele de afaceri ecoinovative, luand contact cu informatii si cunostinte a caror aplicabilitate si eficacitate practica este deja demonstrata in cadrul economiilor de top din Europa.

  Pentru sustinerea invatarii si diseminarii conceptelor si practicilor in domeniul ecoinovarii am organizat si pus la dispozitia celor interesati un Hub de documentare in cadrul carora pot fi gasite manuale, ghiduri si rapoarte, resurse necesare dezvoltarii capacitatii si competentelor expertilor romani.

  Facilitarea dialogului si colaborarii in domeniul ecoinovarii

  Suntem constienti ca trecerea spre o economie verde necesita timp si implicare din partea tuturor actorilor societatii romanesti, necesita dezvoltarea de capacitati institutionale, noi programe educationale, noi politici publice, noi competente si noi exemple de success iar toate acestea pot aparea doar intr-un cadru de dialog si colaborare.

  Am initiat si organizat in cadrul proiectului ECOPartner, Reteaua Romana pentru Ecoinovare (RE-IN), o retea informala alcatuita din organizatii si experti din diverse domenii: clustere, universitati, companii , organizatii guvernamentale si neguvernamentale,  cu scopul de a asigura cadrul necesar continuarii colaborarii romano-elvetiene , initierii si implementarea de noi proiecte si initiative în domeniul ecoinovarii, dezvoltarii capacitatiilor institutionale, pregatirii profesionale si colaborarii intre toate partile interesate.

  In prezent, Reteaua Romana pentru Ecoinovare si-a stabilit principiile de functionare si obiectivele strategice si este deschisa primirii de noi membrii. Puteti sa aflati mai multe despre activitatile si obiectivele retelei sau despre modul in care puteti sa participati in cadrul acesteia adresandu-va direct Centrului National pentru Productie si Consum Durabile: www.cncpcd.ro

  In loc de concluzii

  Suntem obisnuiti ca la sfarsitul unui proiect sa tragem concluzii, sa facem analize, si sa evidentiem lectiile pe care le-am invatat. Bineinteles, din punct de vedere operational, administrativ si strategic, acestea sunt necesare dar eu prefer doar sa subliniez ce este defapt ecoinovarea, dincolo de concepte si idei: schimbare, efect pozitiv, mai putin efort, mai putina poluare, mai putin consum de resurse naturale, aer mai curat, ape mai limpezi, valoare reala, colaborare, atitudine proactiva, curiozitate, responsabilitate, costuri reduse, grija.

  Centrul National pentru Productie și Consum Durabile alaturi de partenerii sai, Asociaţia Clusterelor din România şi Asociaţia Genoveză pentru Dezvoltarea Economiei Circulare din Elveţia, va stau la dispozitie pentru informatii, dialog si sprijin in domeniul ecoinovarii.

  Informatii detaliate despre noi si despre proiectul ECOPartner – Parteneriat pentru Ecoinovare gasiti aici (http://www.cnpcd.ro/ecopartner-parteneriat-pentru-ecoinovare)


  Termeni si Conditii    Contact

  Reper 21


  Un proiect al Asociatiei REPER21 © 2010

  License

  Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a
  Creative Commons Attribution 4.0 International license.

  Gazduit de HostX.ro