Autentificare


Conectare cu Facebook
cont nou?
parola uitata?

Concept

Scris de: REPER21


NON-profit, dar PRO-Responsabilitatea Sociala!

Modelul economic actual, bazat pe hiper-productie si hiper-consum, pune in pericol insesi bazele civilizatiei: biodiversitatea, ecosistemele, conditiile climatice globale, echilibrul structurilor sociale, diversitatea culturala etc. Se cauta un nou model de dezvoltare, o Dezvoltare Durabila!

Ca raspuns la aceste probleme a aparut conceptul de Responsabilitate Sociala, prin care intelegem aplicarea principiilor Dezvoltarii Durabile (echilibrul mediului, echitatea sociala, eficacitatea economica) si ale bunei guvernante (transparenta, comportament etic, implicarea stakeholderilor) in activitatile si proiectele organizatiei.

NON-profit, nu si NON-economici!

Chiar daca suntem "non-profit" si noi, ONG-urile, suntem "actori economici"!

"Din perspectiva economica, organizatiile neguvernamentale au devenit agenti ai pietei libere, producand si schimband bunuri si servicii, operand cu costuri si pe baza unor balante financiare, reprezentand si o oferta de angajare pentru multi cetateni." (FDSC, raportul "Romania 2010. Sectorul neguvernamental – profil, tendinte, provocari").

Nu abandonam CSR-ul in responsabilitatea corporatiilor! Pentru a ne realiza proiectele organizatiile noastre folosesc importante resurse umane, naturale si financiare. Cu toate ca mediul de afaceri este raspunzator pentru presiunile ecologice asupra planetei si consecintele nefaste pe plan social, ONG-urile trebuie sa dea un exemplu pozitiv corporatiilor de cum gestioneaza aceste resurse atat de pretioase societatii.

Responsabilitatea Sociala nu are limitari. Indiferent de marimea organizatiei noastre si de domeniile specifice in care lucram, cu totii avem acelasi tel: "o dezvoltare care sa permita generatiei actuale sa isi satisfaca nevoile sale, fara a compromite potentialul generatiilor viitoare de a-si satisface propriile lor nevoi". (Definitia Dezvoltarii Durabile, Comisia Mondiala pentru Mediu si Dezvoltare, Raportul “Viitorul nostru comun”, 1987).

PRO-pozitivi si PRO-activi!

Constientizand rolul cheie pe care trebuie sa-l joace ONG-urile, Societal elaboreaza instrumente si dezvolta competente pentru promovarea Responsabilitatii Sociale in sectorul non-profit.

O strategie coerenta de Responsabilitate Sociala ar aduce numeroase beneficii ONG-urilor:

  • ne-ar inlesni accesul la finantari,
  • ne-ar motiva resursele umane,
  • ne-ar facilita atragerea de voluntari talentati,
  • ne-ar imbunatati relatiile si colaborarea cu partenerii,
  • ne-ar permite sa ne diversificam proiectele,
  • ne-ar creste reputatia in comunitate,
  • ne-ar conduce la realizarea unor proiecte cu valoare de exemplu pentru mediul de afaceri si actorii publici
  • ar oferi sectorului nostru o definitie pozitiva… suntem Non-profit, dar Nro-Responsabilitatea Sociala!

Termeni si Conditii    Contact

Reper 21


Un proiect al Asociatiei REPER21 © 2010

License

Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a
Creative Commons Attribution 4.0 International license.

Gazduit de HostX.ro