Autentificare


Conectare cu Facebook
cont nou?
parola uitata?

COB BUILDING- proiect pilot de Responsabilitate Sociala

Scris de: REPER21


Proiectul, pe scurt


COB BUILDING – A Path Towards Volunteering, Environmental Sustainability and a Healthy Lifestyle, un atelier ce a adus in prim plan o metodologie alternativă de construcţie a unei case (o arhitectura in armonie cu natura), dar in acelaşi timp o metodologie de educaţie a adulţilor pentru voluntariat, respectarea si protecţia mediului, sustenabilitate, si un stil de viată sănătos.


Ce isi propune proiectul?


Scopul, rezultatele si principalele activitati ale proiectului.

Proiectul coordonat de Centrul de Voluntariat Resita, finanţat de Comisia Europeana prin Programul Invatare pe tot parcursul vieţii, Grundtvig, şi realizat împreună cu echipa Casa Verde (www.casa-verde.ro), s-a desfăşurat în perioada 7 – 16 iunie 2013 la Sasca Monata.

Astfel, pentru 10 zile, 13 adulti din 9 ţări europene (Spania, Belgia, Finlanda, Germania, Cehia, Grecia, Cipru, Letonia si Romania)  au învăţat despre construcţia cu cob şi despre cum această metodologie poate fi transferată în alte domenii. Metodologia proiectului a adus impreuna constructia cu cob, invatarea experientiala si abordarea holistica pentru dezvoltare de competente (cunostine, abilitati si atitudini), aplicate in educatia adultilor, media de varsta a participantilor fiind in jur de 35 de ani.

Pentru a intra macar putin in atmosfera pitoreasca a acestui proiect, va invitam sa urmariti povestea video sau in imagini.

Obiectivele acestui proiect au fost:

·         Crearea unui context internaţional în care tineri adulţi si adulţi sa împărtăşească si sa dezbată pe marginea experienţei personale  subiecte actuale precum: sustenabilitate environmentală, voluntariatul ca forma de responsabilitate sociala şi stil de viata.

·         Să oferim participanţilor noi perspective cu privire la sustenabilitatea environmentală, voluntariat şi un stil de viaţă sustenabil

·         Dezvoltarea competenţelor legate de filozofia construcţiei cu cob şi a abilităţilor de bază pentru implementarea acesteia într-un mediu de învăţare sigur.

·         Facilitarea dezvoltării de competenţe legate de voluntariat ca formă de dezvoltare personală şi responsabilitate sociala.

·         Introducerea participanţilor în utilizarea construcţiei cu cob ca metodologie de educaţie a adulţilor pentru sustenabilitate environmentală, voluntariat şi un stil de viată sănătos.

 

Activitatile derulate in cadrul atelierului au inclus:

-          Experimentare “hands on” a constructiei cu COB (fundatie, realizarea materialului de lucru, design, planificare si constructie efectiva, decorare si finisaj)

-          Impartasirea povestii Casei Verzi si a modului in care constructia cu cob se poate transforma intr-un stil de viata

-          Dezbateri si input-uri cu privire la alternative naturale de contructie in contextul diferitelor tari prezente, la voluntariat si impactul acestuia atat asupra comunitatilor cat si asupra voluntarului, asupra unor modele de comunitati alternative care au ca principii de baza armonia cu natura, stilul de viata sanatos si voluntariatul

-          Interactiune cu comunitatea locala: vizita si discutii cu dl. Tautu, cel care a creat muzeul etnografic Sasca Montana, degustare de gem si alte produse naturale realizate de sateni, discutii si dezbateri cu primarul comunei Sasca Montana pe marginea subiectelor de interes ale atelierului

-          Cunoasterea habitatului natural Sasca Montana: Cheile Nerei, cascada Susara

-          Reflectie asupra motivatiei personale pentru voluntariat si un stil de viata cat mai apropiat de natura, stabilirea de obiective personale in acest sens si a unui plan de atingere a acestora

 

Printre rezultatele proiectului amintim:

Pentru participanti:

-          si-au dezvoltat competenţe în domeniul constructiei cu cob, al voluntariatului, al dezvoltării sustenabile

-          au constientizat si resimtit impactul pe care il are constuctia cu cob la nivel personal (ritmul pe care il impune natura si cobul in comparatie cu ritmul de viata contemporan, spiritul comunitar pe care il inspira, etc)

-          si-au dezvoltat competenţele de comunicare şi învăţare interculturală

-          au trecut printr-un proces de dezvoltare personală asistat care a culminat cu construirea unui plan personal de acţiune - dintre planurile realizate in ultima zi a atelierului:

-          participantii au contribuit de asemenea la brosura care se va realiza in cadrul proiectului, transmitand mesaje cu privire la voluntariat, stil de viata sanatos si mediul inconjurator completand propozitia: “If you are interested in volunteering/ a healthy lifestyle/ environmental sustainability this is what we think you should know……”

 

Pentru comunitatea locală şi stakeholderi

-          s-au adus în prim plan tematici actuale precum voluntariatul, dezvoltarea sustenabilă, stilul de viaţă sanatos, sustenabilitate environmentală (au aparut o serie de articole in presa locala si regionala, am fost vizitati de televiziunea regionala care a realizat un material, am intrat in direct pe postul Radio Resita, am fost vizibili in comunitatea din Sasca Montana, inclusiv personalul pensiunii la care am fost gazduiti a dezbatut pe marginea acestor teme cu echipa de proiect)

-          s-a adus în atenţie un model de educaţie non-formală pentru adulţi care poate fi replicat şi dezvoltat mai departe (modelul a fost prezentat si altor organizatii din zona, dar si participantilor care doresc sa realizeze ateliere similare in comunitatile din care provin)

-          comunitatea locală a beneficiat de o experienţă de interculturalitate

- promovarea regiunii Sasca Montană / România ca zona cu un mare potenţial pentru turismul sustenabil (chiar 3 dintre participanti si-au manifestat intentia de a reveni in zona pentru o perioada mai lunga de timp)


Cui ii este adresat?


Grupul tinta al proiectului.

Proiectul se adreseaza unui grup de 13 adulţi din 9 ţări europene (Spania, Belgia, Finlanda, Germania, Cehia, Grecia, Cipru, Letonia si Romania), cu o varsta medie de 35 de ani. COB Building a facilitat accesul unor adulti cu oportunitati reduse (someri, provenind din regiuni cu probleme economice si sociale),  unor participanti care pot la finalul atelierului sa valorifice competentele dobandite fie la nivel personal fie la nivel profesional. 


Cine sunt initiatorii?


Coordonatorul, partenerii si echipa de proiect.

Coordonator: Centrul de Voluntariat Resita

Parteneri: Casa Verde, Asociatia Bike, Attack Resita


Cum este integrata Responsabilitatea Sociala in proiect?


Principalele prioritati sociale, de mediu, economice si de guvernanta.

Proiectul COB BUILDING si-a propus sa ’’aplice ceea ce predica’’, in special in ceea ce priveste protectia mediului si dezvoltarea durabila, asa cum reiese din  raportul final de responsabilitate sociala.

Masurile de responsabilitate sociala au fost puse in practica inca din momentul selectiei participantilor. Desi s-au primit peste 50 de aplicatii din 14 tari diferite, organizatorii au incercat sa faciliteze accesul la atelier unor adulti cu oportunitati reduse (someri, provenind din regiuni cu probleme economice si sociale) si unor participanti care la finalul atelierului sa fie capabili sa valorifice competentele dobandite la nivel personal sau la nivel profesional cu scopul de a asigura sustenabilitatea demersului. Selectia acestora s-a facut transparent, pe baza unor criterii cantitative si calitative transmise tuturor.

 

Tinand cont de tipologia participantilor, in cadrul atelierului s-a acordat o atentie importanta construirii unor planuri de dezvoltare personala in care s-au reflectat cunostintele si abilitatile acumulate pe parcursul experientei din Sasca Montana. Planurile au inclus obiective personale si actiuni aferente in sfera voluntariatului, dezvoltarii durabile si unui stil de viata sanatos.

 

Apa, energia si biodiversitatea au reprezentat elemente cheie ale atelierului. In primul rand, economisirea si protectia acestora reprezinta un obiectiv central al constructiilor din cob iar organizatorii au subliniat acest aspect in cadrul unor ateliere specifice. In al doilea rand, participantii au fost sensibilizati referitor la consumul cotidian de apa si energie al unui turist ’’obisnuit’’ prin afisarea de eco-mesaje in camerele pensiunii.

 

Nu in ultimul rand, Sasca Montana nu a reprezentat doar o comunitate gazda a atelierului ci a devenit un obiect de studiu al participantilor. Interactiunile cu comunitatea locala au fost numeroase, incepand cu vizitele la domnul Tautu, fondatorul muzeului etnografic Sasca Montana si la primarul comunei, continuand cu degustarile de gem si finalizand cu achizitiile de produse si servicii locale necesare diverselor activitati ale proiectului (cazare, masa, materiale de constructie ...). Participantii au avut ocazia sa cunoasca habitatul natural din zona (Cheile Nerei si cascada Susara). Mass media nu a ramas indiferenta la aceste interactiuni si a promovat prin presa scrisa, televiziunea regionala si postul Radio Resita demersul COB BUILDING.

Masurile de responsabilitate sociala adoptate in \"COB BUILDING\" sunt detaliate in raportul final de responsabilitate sociala.

Sursa: Informatiile prezentate in acest articol sunt preluate ad litteram din fisa de aplicare/raportul de responsabilitate sociala ale asociatiei Centrul de Voluntariat Resita.

 

 


Documente conexe:


Termeni si Conditii    Contact

Reper 21


Un proiect al Asociatiei REPER21 © 2010

License

Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a
Creative Commons Attribution 4.0 International license.

Gazduit de HostX.ro