Autentificare


Conectare cu Facebook
cont nou?
parola uitata?

Centrul de Dezvoltare Locală Ciumârna- proiect pilot de Responsabilitate Sociala

Scris de: REPER21


Proiectul, pe scurt


Creşterea consumului cultural în rândul copiilor şi tinerilor din satul Ciumârna, un sat risipit de munte locuit de populaţie majoritar huţulă, a fost premiza asociatiei Proiect ProEuropa in dezvoltarea Centrul de Dezvoltare Locală Ciumârna, unul dintre cele 19 proiecte pilot Societal.


Ce isi propune proiectul?


Scopul, rezultatele si principalele activitati ale proiectului.

Proiectul a urmarit creşterea consumului cultural  în rândul copiilor şi tinerilor din satul Ciumârna, un sat risipit de munte locuit de populaţie majoritar huţulă, dar şi în rândul tinerilor din comunităţile limitrofe.

Un prim pas in aceasta directie,  a fost crearea unui cadru care sa faciliteze desfasurarea unor activitati culturale si cresterea coeziunii tinerilor din Ciumarna. Astfel, bugetul proiectului, 5387 euro, asigurat de Comisia Europeană, prin Programul Tineret în Acţiune, Acţiunea 1.2 – Iniţiative ale tinerilor a fost investit în amenajarea unui spaţiu multifuncţional  care cuprinde: ludotecă (dotată cu jocuri, jucării, spaţiu de joacă gonflabil, echipament sportiv etc. puse la dispoziţia copiilor în cadrul zilelor de joacă organizate de Grupul Local de Tineret \"4Kids\" al asociaţiei noastre); minibibliotecă (carte şcolară, enciclopedii, dicţionare); sală de training pentru tinerii din Grupul Local de Tineret şi pentru toţi tinerii cooptaţi în programe de formare personală/profesională; spaţiu expoziţional pentru toate concursurile şi atelierele de creaţie plastică, handmade-uri, reciclare, recondiţionare pe care le organizăm.

Pe parcursul celor 7 luni (octombrie 2012- aprilie 2013) de pilotare a proiectului, în Centrul de Dezvoltare Locală Ciumârna s-au desfăşurat diverse activităţi educative precum: zile de joacă pentru copii, pe categorii de vârstă (3-6 ani, 7-10 ani, 11-14 ani); jocuri interactive de autocunoaştere şi comunicare, pentru tinerii de 14-16 ani;  sesiuni de formare personală/profesională pentru tinerii şomeri sau pentru tinerii care au abandonat timpuriu şcoala; campanii de informare pe teme de sănătate şi prevenţie medicală;  workshopuri de meşteşuguri specifice zonei (încondeiat ouă, sculptură în lemn, confecţionat măşti tradiţionale, pictură pe sticlă şi culinărit tradiţional) la care au participat meşteri populari din zonă; ateliere de creaţie plastică, handmade-uri, reciclare, recondiţionare; vizionări de filme documentare urmate de dezbateri pe diverse teme de interes. La activităţile propriu-zise ale centrului (4-6/fiecare lună) au participat de fiecare dată între 35 şi 80 de copii şi tineri, mulţi dintre aceştia confruntându-se cu dificultăţi economice, sociale şi culturale.

 

Activitatile proiectului au avut si o contributie semnificativa in dezvoltarea personala si profesionala a voluntarilor asociatiei, aducand un plus de valoare in : dezvoltarea competenţelor de comunicare şi exprimare individuală; formarea competenţelor investigative (de căutare de informaţii şi date) şi de prelucrare a datelor;  formarea competenţelor de comunicare nonverbală, de utilizare a limbajelor de specialitate, de comunicare în spaţiul virtual; posibilitatea de comunicare publică şi de relaţionare interpersonală; exersarea unor competenţe manageriale, organizatorice şi de participare activă şi dezvoltarea spiritului competiţional.

Afla mai multe de la http://appe.wblog.ro . 


Cui ii este adresat?


Grupul tinta al proiectului.

Proiectul se adreseaza copiiilor si tinerilor din localitatea Ciumarna si din comunităţile limitrofe.


Cine sunt initiatorii?


Coordonatorul, partenerii si echipa de proiect.

Asociatia Proiect Pro Europa alaturi de Grupul Local de Tineret 4Kids Ciumârna


Cum este integrata Responsabilitatea Sociala in proiect?


Principalele prioritati sociale, de mediu, economice si de guvernanta.

Din echipa proiectului au facut parte 10 tineri selectati din Ciumarna cu care au fost semnate contracte de voluntariat. De-a lungul celor 7 luni de proiect, acestia si-au dezvoltat cunostinte si abilitati definitorii pentru viitoarea activitate profesionala, precum cele de comunicare, de cercetare, participare activa, manageriale, organizatorice si de responsabilitate sociala. Pentru a completa ciclul de invatare non-formala, tinerii au participat la patru sesiuni de formare (antreprenoriat si educatie multiculturala; institutii europene si programe de tineret; scrierea unei cereri de finantare si mentalitati europene).

O preocupare a echipei proiectului a fost implicarea tinerilor cu oportunitati reduse in activitatile Centrului, mai precis 106 copii si tineri din Asezamantul Social ’’Sf. Leontie’’ Radauti. Pentru ei s-au organizat zile speciale de joaca si au fost implicati in atelierele de mestesuguri.

 

Economia alternativa si reducerea amprentei de carbon au fost cuvinte cheie in politica de achizitii a proiectului. Astfel, hartia utilizata in proiect a fost certificata ecologic, produsele pentru catering si cake break au provenit de la organizatii locale de femei sau mici producatori, iar materialele pentru atelierele de creatie si o parte din cartile si jucariile din dotarea bibliotecii/ludotecii au fost achizitionate de la o distanta de max. 40 km de Ciumarna.

Desi situata intr-o localitate mica, relativ izolata geografic, echipa Proiect Pro Europa este foarte bine bransata la mediul ONG din Romania si a reusit sa isi atraga si implice stakeholderii in activitatile Centrului, inclusiv in demersul de diseminare al responsabilitatii sociale. Astfel, la targul de lansare al Centrului din Ciumarna din luna aprilie 2013 au participat cca. 20 de stakeholderi ai organizatiei, precum asociatii europene si nationale, asezaminte sociale, primarii si consilii locale, licee si scoli gimnaziale, firme. Asociatia Proiect Pro Europa a promovat conceptele de responsabilitate sociala insusite in Laboratorul Societal in randul a peste 80 de ONG-uri partenere din cele doua retele din care asociatia face parte: Fundatia romano-flamanda The Open Network si Federatia Volum.

Masurile de responsabilitate sociala adoptate in \"Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna\" sunt detaliate in raportul final de responsabilitate sociala.

Sursa: Informatiile prezentate in acest articol sunt preluate ad litteram din fisa de aplicare/raportul de responsabilitate sociala ale Asociatiei Pro Europa.

 


Documente conexe:


Termeni si Conditii    Contact

Reper 21


Un proiect al Asociatiei REPER21 © 2010

License

Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a
Creative Commons Attribution 4.0 International license.

Gazduit de HostX.ro