Autentificare


Conectare cu Facebook
cont nou?
parola uitata?

"Caravana TINERACTIV"- proiect pilot de Responsabilitate Sociala

Scris de: REPER21


Proiectul, pe scurt


„CARAVANA TINERACTIV”, un proiect de tineret ce a atras atenţia asupra a două valori fundamentale: centrarea pe TINERI și caracterul INTERACTIV al intervenţiei de teatru. O iniţiativa a Asociatia pentru Sprijin Comunitar, ce a venit ca răspuns la situaţia de criză în care se află tinerii români, la dezorientarea pe care acestia o înfrunta, cu fiecare schimbare, cu fiecare regim nou, cu perioada de tranziție in care se afla.


Ce isi propune proiectul?


Scopul, rezultatele si principalele activitati ale proiectului.

Proiectul  \"CARAVANA TINERACTIV – teatru social interactiv cu și pentru elevii din liceele nemțene\" a vizat sprijinirea tinerilor liceeni din judeţul Neamţ pentru a-si dezvolta abilitățile sociale si pentru a invata despre propria persoana folosind tehnicile specifice Teatrului Forum și aplicând principiile acestei metode sociale.

În vederea atingerii acestui scop, proiectul a urmărit următoarele obiective specifice:

1. Dezvoltarea competențelor a 10 tineri de a furniza servicii de educație non-formală – Teatru Forum (instrument social de intervenție comunitară).

2. Dezvoltarea abilităților de viață (spiritul civic, rezolvarea de probleme, luarea deciziilor, comunicare eficientă) pentru liceenii din județul Neamț, participanţi la cele 10 reprezentaţii ale piesei de Teatru-Forum

3. Conştientizarea principalilor actori sociali şi a comunităţii cu privire la situaţiile cu care se confruntă tinerii din județul Neamț prin organizarea în oraşele din județul Neamț a 10 reprezentaţii ale Caravanei TINERACTIV.

PRINCIPALELE ACTIVITĂȚI ŞI REZULTATE ALE PROIECTULUI:

1. Desfășurarea Atelierului de Teatru Forum

- Responsabil = Coordonatorul de proiect - Luna 2 de proiect (septembrie 2012) -

 Pe parcursul a 6 sesiuni, participanții au dobândit cunoștințe despre teatru forum, au înțeles diferențele dintre această metodă și teatru clasic, rolul actorilor (care, în cazul nostru, sunt voluntari non-actori) rolul publicului și al jokerului, au deprins abilități în construirea de personaje și scenarii, folosind exerciții specifice teatrului (demecanizare, spațiu, ritm, voce, statui, improvizație, etc, au invatat care sunt pașii necesari pentru  punerea in practica a unui proiect folosind metoda teatrului forum.

  2. Pregătirea piesei de Teatru Forum

- Responsabil = Coordonatorul de Proiect - Luna 3 - 4 de proiect (octombrie - noiembrie 2012)

Activitatea presupune următoarele acțiuni:

a. Stabilirea scenariului și a personajelor

b. Stabilirea rolurilor 

c. Pregătirea piesei: regie, muzică,  repetiții

3. Pregătirea și organizarea reprezentațiilor Caravanei TINERACTIV

- Responsabil = Coordonatorul de proiect - Luna 4 - 5 de proiect (noiembrie - decembrie 2012)

4.  Desfășurarea propriu zisă a reprezentațiilor Caravanei TINERACTIV 

          - Responsabil = Coordonatorul de proiect - Luna 5 - 7 de proiect (decembrie 2012 - februarie 2013)

 Au avut loc 10 reprezentații ale piesei pentru tinerii din județul Neamț astfel:

- 3 reprezentații pentru liceele din Bicaz,

- 4 reprezentații pentru elevii din liceele din Roman și

- 3 reprezentații pentru elevii din liceele din Târgu Neamț

5. Mediatizarea și promovarea proiectului

- Responsabil = Coordonatorul de Proiect

Promovarea proiectului a fost  asigurată pe mai multe căi, însă în primul rând prin intermediul materialelor promoţionale realizate în cadrul proiectului: 

• Afişul Caravanei, realizat în 50 de exemplare,

• Pliantul TINERACTIV - realizat în tiraj de 2000 de exemplare;

6. TINERACTIV FOLLOW UP - Conferința de diseminare a rezultatelor proiectului

Responsabil = Coordonatorul de Proiect - Luna 7 de proiect (luna februarie 2013), Număr estimat de participanți: 50 de persoane, Piatra-Neamț

Iata si povestea in imagini in a Caravanei!


Cui ii este adresat?


Grupul tinta al proiectului.

Grupul țintă căruia s-a adresat acest proiect a fost constituit din adolescenți, tineri și adulți din județul Neamț aflați într-o etapă importantă de definire a personalității, respectiv următoarele categorii:

Beneficiari direcţi:

- 10 tineri elevi din liceele din Piatra-Neamț, care au fost recrutați și instruiți în cadrul Atelierului de Teatru Forum și au pus în scenă piesa de Teatru Forum. 

- elevii din liceele din oraşele nemţene care au participat la cele 10 reprezentații ale piesei de Teatru Forum (cca. 100 de participanţi/ per reprezentaţie)

Totodată, au beneficiat indirect de rezultatele acestui proiect următoarele categorii :

- adulţi şi membri ai familiilor acestor tineri care, indirect, vor beneficia de pe urma schimbărilor produse prin acest proiect

- autoritățile publice locale și județene cu activitate relevantă în domeniul educației tinerilor din județul Neamț 

- organizațiile neguvernamentale cu activitate relevantă în domeniul educației tinerilor din județul Neamț  


Cine sunt initiatorii?


Coordonatorul, partenerii si echipa de proiect.

Coordonator: Asociaţia de Sprijin Comunitar “ACS”

Partener: Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida, Piatra – Neamţ


Cum este integrata Responsabilitatea Sociala in proiect?


Principalele prioritati sociale, de mediu, economice si de guvernanta.

Masurile de responsabilitate sociala adoptate in proiectul CARAVANA TINERACTIV au fost detaliate in Raportul final. Iata cateva dintre ele:

ü  asigurarea unor conditii de lucru decente pentru cei 10 tineri voluntari implicati in piesa de teatru forum, prin asigurarea meselor in cadrul activitatilor care depaseau trei ore si prin stabilirea flexibila a programului de repetitii in functie de planurile personale si de obligatiile scolare;

ü  recunoasterea performantelor echipei de proiect, prin prezentarea celor 10 tineri catre publicul larg la inceputul si la finalul fiecareia din cele 11 reprezentatii, prin oferirea de diplome de participare si recomandari si prin recunoasterea meritelor echipei pe pagina Facebook a proiectului;

ü  aplicarea principiului ’’reduce, reuse, recycle’’ prin achizitionarea de materiale in sistem en gros, valorificarea deseurilor pentru realizarea decorurilor, inchirierea de echipamente in defavoarea achizitionarii de echipamente noi si folosirea veselei reutilizabile la reprezentatiile piesei;

ü  evaluarea impactului initiativei asupra grupului central de 10 tineri, dar si asupra publicului, parintilor, cadrelor didactice si altor stakeholderi prin interviuri post-festum, prin aplicarea jocului blob tree si printr-o intalnire finala cu toti stakeholderii proiectului; 

ü  respectarea drepturilor de proprietate intelectuala prin specificarea numelor autorilor fotografiilor si materialelor video realizate in cadrul Caravanei si prin recunoasterea publica a meritelor echipei de initiatori privind scenariul piesei ’’Saracia nu e la moda’’;

 

ü  coordonarea cu alte initiative si actori nationali, in special cu asociatiile care promoveaza teatrul forum in Romania, precum A.C.T.O.R (Asociatia Culturala pentru Teatru si Origami din Romania). 

Masurile de responsabilitate sociala adoptate in \"Caravana TINERACTIV\" sunt detaliate in raportul final de responsabilitate sociala.

Sursa: Informatiile prezentate in acest articol sunt preluate ad litteram din fisa de aplicare/raportul de responsabilitate sociala ale Asociatiei de Sprijin Comunitar \"ACS\".


Documente conexe:


Termeni si Conditii    Contact

Reper 21


Un proiect al Asociatiei REPER21 © 2010

License

Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a
Creative Commons Attribution 4.0 International license.

Gazduit de HostX.ro