Autentificare


Conectare cu Facebook
cont nou?
parola uitata?

Banca Europeana de Amintiri- proiect pilot de Responsabilitate Sociala

Scris de: REPER21


Proiectul, pe scurt


Iniţiativa a urmărit să creeze o bancă de amintiri care să contribuie la păstrarea patrimoniului cultural. Baza de date cuprinde amintiri destinate perceperii cu cele cinci simţuri, din fiecare ţară participantă, fapt care a contribuit şi la conservarea patrimoniului cultural al fiecărui participant. Banca Europeană de Amintiri are menirea de a proteja sute de amintiri, punerea bazelor pentru o pedagogie interculturală, dar şi creşterea solidarităţii între generatii.


Ce isi propune proiectul?


Scopul, rezultatele si principalele activitati ale proiectului.

Scopul acestui proiect a fost de a pastra  patrimoniul cultural (cunoştinţe, experienţe, şi amintiri), astfel încât acestea sa nu se piardă si sa contribuie la bunăstarea socială a tuturor, de  a stimula si recunoaşte contribuţia înaintaşilor,in special a femeilor  din diferite tari europene, creându-se sentimentul cetăţeniei europene bazat pe respectul fata de alte popoare şi culturi.

Printre obiectivele acestui proiect se numara :

-promovarea canalelor şi locurilor de apropiere (reuniuni, reţele sociale, platforma ...) între persoanele în vârstă şi tineri din diferite ţări europene;

- facilitarea mecanismelor de cercetare, colectare de date şi înregistrarea de amintiri (bazate pe cele 5 simţuri) in fiecare ţară participantă;

- răspândirea respectului si conservarea patrimoniul cultural al fiecărei ţări, prin crearea unei Bănci comune de amintiri;

- crearea unei Bănci de Amintiri  protejând astfel sute de amintiri, comori intangibile păzite de memorie;

- punerea bazelor pentru o pedagogie interculturală şi între generaţii centrata pe cunoaşterea, acumularea şi promovarea a patrimoniului cultural, prin amintiri;

- contribuţia la provocarea învăţământului, cu un răspuns la îmbătrânirea populaţiei europene.
- susţinerea grupului ţinta,, astfel incit bătrânii (în special femei), cu un nivel de calificare scăzut, precum şi tinerii sa dobândească mijloacele de  îmbunătăţire cunoştinţelor şi abilităţilor de bază.
  - contribuţia la dezvoltarea de conţinut, servicii, pedagogii şi practici inovative in domeniul educaţiei permanente  pe baza TIC;

- creşterea solidarităţii intre generaţii.

Rezultate estimate:

realizarea cutiilor de amintiri bazate pe invatarea prin cooperare si munca cu ajutorul grupului tinta astfel ca, la sfarsitul proiectului sa existe in fiecare tara participanta:

CUTIE DE amintiri pentru Văz:
Atelier de fotografie în diferite ţări
Asamblarea unei expoziţii itinerante de fotografii. Catalog.
Primele contribuţii la Banca de amintiri

- CUTIE DE amintiri pentru AUZ
Atelier de muzică în diferite ţări. Atelier de lucru pe amintiri de muzica ,CD-ul de înregistrare

- CUTIE DE amintiri pentru SIMŢUL TACTIL
Atelier de artizanat Realizarea în practică a unui meşteşug
Înregistrarea video a acestei activitati

- CUTIE DE amintiri pentru GUST
atelier de gătit, crearea unei cilegeri de retede traditionale(in Banatul de munte sunt cele mai multe nationalitati din România - 17)
Alegerea un meniu pentru întâlnirea partenerilor. Editarea meniului.

 - CUTIE DE amintiri pentru MIROS

Atelier de lucru in exteriorul salilor de seminar şi de percepere ierburi aromatice locale
Proiectarea şi elaborarea unui ierbar şi fotografii  cu ierburile aromatice specifice zonei
.


Cui ii este adresat?


Grupul tinta al proiectului.

Grupul tinta al acestui proiect a fost atat generatia in varsta cat si generatia tanara din tarile partenere : Ungaria, Spania, Italia, Franta , Turcia, Portugalia si Austria.


Cine sunt initiatorii?


Coordonatorul, partenerii si echipa de proiect.

Coordonatorul acestui proiect este Fundatia ACTIVITY pentru resurse umane si dezvoltare durabila.

Partenerii proiectului sunt :

-Asociación Colectivo Cultural Belén, Valladolid, SPAIN

- Foundation of Knowledge, Hódmezővásárhely, HUNGARY

- ASSOCIAZIONE LOGOS FAMIGLIA E MINORI, Siracusa, ITALY

- EA MICA (Médiations, information, communication et arts)- Axe information et connaissance- GRESIC- Université de Bordeaux 3-, PESSAC,France

- Universidade dos Açores, Ponta Delgada, Portugalia

 - Yalova Halk Eğitim Merkezi, Yalova, TURKEY

- Die Wiener Volkshochschulen GmbH - Volkshochschule Donaustadt, Vienna, AUSTRIA


Cum este integrata Responsabilitatea Sociala in proiect?


Principalele prioritati sociale, de mediu, economice si de guvernanta.

In domeniul Social, in selectarea grupului tinta echipa a promovat echilibrul intre persoanele de gen masculin si feminin si intre reprezentantii diverselor minoritati din Caras Severin. Au fost incheiate contracte de voluntariat cu toti membrii echipei. In urma experientei de responsabilitate sociala din proiect, Fundatia ACTIVITY si-a propus sa sistematizeze preocuparile pentru promovarea drepturilor omului, care sunt stipulate in regulamentul de ordine interioara al organizatiei si sunt promovate sub forma unui disclaimer pe site-ul Fundatiei. Un rol important in cadrul indicatorilor sociali este jucat si de promovarea diversitatii culturale si a valorilor autentice: fiecare din cele 5 banci de amintiri sunt bazate pe redarea prin simturi a valorilor specifice zonei Caras Severin.

In domeniul Mediu, prin intermediul proiectului echipa ACTIVITY a achizitionat vesela din ceramica si inox, re-utilizabila, pentru a o inlocui pe cea de unica folosinta folosita traditional de organizatie. Achizitiile responsabile din proiect nu s-au redus la vesela, ci si la modalitatile de ambalare a produselor: echipa a favorizat achizitia de produse in vrac sau cu un ambalaj minim. Consumul de energie din cadrul proiectului a fost rationalizat prin favorizarea lucrului la lumina zilei si prin achizitia de becuri ecologice.

In domeniul Economic, proiectul a fructificat tematica bancilor de amintiri pentru incurajarea crearii de locuri de munca la nivel local si pentru cresterea atractivitatii zonei: doua din bancile create asigura kow how pentru realizarea unor produse artizanale de promovare a zonei Caras Severin, care va putea fi folosit ulterior atat de catre voluntarii care au contribuit la crearea bancilor, cat si de catre publicul local.

In domeniul Guvernantei, proiectul mizeaza pe o serie de colaborari stranse cu stakeholderi locali diversi. Acestia asigura relevanta si impactul activitatilor si contribuie, prin trocurile realizate, la eficientizarea costurilor de implementare: Biblioteca Judeţeana, Direcţia de Cultura, Biblioteca judeţeana, Liceul „Mircea Eliade”, UEM.

Masurile de responsabilitate sociala adoptate in proiectul \"Banca Europeana de Amintiri\" sunt detaliate in raportul final de responsabilitate sociala. 

Sursa: Informatiile prezentate in acest articol sunt preluate ad litteram din fisa de aplicare/raportul de responsabilitate sociala al Fundatiei Activity.


Documente conexe:


Termeni si Conditii    Contact

Reper 21


Un proiect al Asociatiei REPER21 © 2010

License

Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a
Creative Commons Attribution 4.0 International license.

Gazduit de HostX.ro